luni, 3 septembrie 2012

COLIVA

La început coliva a servit ca hrană, iar mai apoi la pomenirea morţilor după tradiții care existau deja în lumea păgână a timpului.
Coliva, făcută din grâu fiert, îndulcită cu miere sau cu zahăr, închipuie însuşi trupul mortului iar dulciurile şi ingredientele care intră în compoziţia colivei reprezintă virtuţile sfinţilor sau ale răposaţilor pomeniţi.
Coliva a fost introdusă în practica Bisericii după minunea Sfântului Teodor Tiron, săvârșită la 50 de ani după moartea sfântului, în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363) care, dorind să-i batjocorească pe creștini, a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor. Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva).
Ingrediente:
1 kg arpacaș
4 l apă
500 gr zahăr
500 gr nucă
2-3 fiole rom
sare
10 linguri biscuiți măcinați
2 linguri cacao

Arpacașul se spală cam de 9 ori în apă rece și apoi se pune la fiert într-o oală mare plină cu apă unde va sta cel puțin o oră. Din când în când se mai amestecă ca să nu se prindă.
Vă dați seama că arpacașul este gata atunci când vedeți că bobul este înflorit bine. În acest moment oprim focul, adăugăm sarea, zahărul și amestecăm bine.

După ce s-a răcit punem romul și nucile. Se amestecă toate ingredientele până se omogenizează.

Compoziția o așezăm pe un platou, o modelăm uniform și deasupra presărăm biscuiții măcinați. Cu cacao puteți face diferite forme pe colivă sau doar o ornați cu bomboane.