vineri, 22 februarie 2013

PRĂJITURĂ PARLAMENT


Ingrediente:

2 căni nucă prăjită
7 ouă
7 linguri de zahăr
7 linguri nucă măcinată
3 linguri făină
1 pliculeț praf de copt
500 ml frișcă
400 g cremă de ciocolată (finetti)
½ kg biscuiți

Se unge tava de la aragaz cu unt sau margarină si se pune nuca prăjită atât cât să acopere toată tava.
Se pregătește blatul din 7 albușuri bătute cu 7 linguri de zahăr, 7 linguri nucă măcinată, 3 linguri de făină și praful de copt.
Se toarnă compoziția obținută peste nuca din tavă și se dă la cuptor până când se coace blatul. Când blatul s-a copt se răstoarnă, se pune crema de ciocolată peste care se așează un rând sau două de biscuiți înmuiați mai întâi în cafea.
Cele 7 gălbenușuri se amestecă cu 7 linguri de zahăr și 3 linguri de apă, se pun pe baie de abur, se fierb până se îngroașă și se lasă la răcit.
Se bate frișca și se adaugă peste gălbenușurile răcite. Se omogenizează bine și se pune compoziția peste biscuiți. Se pudrează cu cacao.





miercuri, 20 februarie 2013

FRIPTURĂ DE VITĂ CU SOS DE BOABE DE PIPER


Ingrediente:

carne de vită (între 200 și 400 gr fiecare bucată)
- sare
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1/4 cană de boabe de piper proaspăt zdrobite
- 1/4 cană de ceapă verde tăiată mărunt
- 1/4 cană de cognac
- 1 cană de supă de vită
- 1/4 cană de frișcă neîndulcită
- 1/4 cană pătrunjel tocat

Fiecare bucată se taie între 2 și 4 cm în fucție de cum vă place făcută (în sânge sau mai puțin). Se sărează pe ambele părți fiecare bucată de carne și se lasă să se odihnească 30 de minute. Bucățile de carne se pun pe un servețel de hârtie pe fiecare parte până ce sunt uscate.
Se prăjește carnea într-o tigaie în care s-a încălzit în prealabil uleiul de floare - la foc tare. Se prăjește fiecare bucată pe o parte, la foc tare, aproximativ 4 minute, apoi se întoarce pe cealaltă parte și se mai prăjește la foc mediu în funcție de cât o doriți de roșie înăuntru, încă 5 - 6 minute.
Se ia de pe foc și se acoperă cu folie de aluminiu. Se presară o porție generoasă de piper zdrobit pe fiecare parte a cărnii. Se păstrează la cald până facem sosul de piper.
Sosul e simplu. Într-o tigaie se pune ceapa tăiată și se amesteca. Se adaugă cognacul și se mai fierbe 3 minute. Adăugăm supa de vită și fierbem 4-5 minute până sosul scade. Punem frișca neîndulcită și mai fierbem 3 minute. La sfârșit luăm de pe aragaz sosul și adăugăm sare, pătrunjel și piperul rămas.
Ca și garnitură putem pune legume și cartofi copți.