vineri, 9 martie 2012

MUCENICI MOLDOVENEȘTI

Și pentru că astăzi sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici nu putea trece ziua fără să fac niște mucenici moldovenești cu multă nucă. :)
În credința populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lăsând loc zilelor moșilor. Sărbătoarea populară a mucenicilor marchează începutul anului agrar, celebrat la echinocțiul de primăvară, hotar între iarnă și vară, între zilele aprige ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor.

Ingrediente:
* aluat:    500-600 gr făină
               1 plic drojdie uscată
               125 ml lapte (pentru varianta de post se înlocuiește laptele cu apă)
               125 ml apă
               150 gr zahăr
               1 ou (fără ou la varianta de post)
               80 gr unt (pentru varianta de post se pune ulei)
               sare
* pentru uns înainte de a-i băga la cuptor: 50 ml lapte
                                                                       1 gălbenuș
* pentru varianta de post îi puteți unge cu un sirop făcut din apă și zahăr

Într-un castron puneți făina, adăugați drojdia, zahărul, sarea, oul, untul, laptele și apa și frământați aproximativ 20-30 de minute. După ce am frământat punem aluatul la dospit pentru 1 oră.
Luăm câte o bucată de aluat, o rulăm pe suprafața de lucru până obținem un rulou lung, subțire de aproximativ 50 cm. Ruloul îl îndoim în două și îl împletim. Formăm un cerc, unind capetele și apoi îl încolăcim în formă de opt.
Mucenicii astfel obținuți se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut încă 1 oră.
 

Ungem mucenicii și îi punem în cuptor pentru 15-20 de minute până se rumenesc.
Când îi scoatem îi ungem cu miere și presărăm nucă.
 

joi, 8 martie 2012

BUDINCĂ DE VANILIE

Ingrediente:
              1 budincă instant vanilie
              200 ml frișcă lichidă
              200 ml lapte

Am amestecat frișca lichidă rece (de la frigider) cu laptele și cu praful de budincă instant. Am mixat până am obținut o cremă untoasă și consistentă. Dacă se întărește prea tare, puteți să mai adăugați câte puțin lapte și să mixați în continuare. Dacă vă iese prea moale, este bine să aveți la îndemana frișcă praf, pe care o puteți adăuga să îngroșați compoziția, tot așa, câte puțin. E o cremă care nu dă greș niciodată.
Deasupra am pus câteva felii de banană stropite cu zeamă de lămâie, ca să nu se innegreasca și am presărat niște scorțișoară.
 



luni, 5 martie 2012

SALATĂ BOEUF DE POST

Chiar dacă rețeta originală include printre ingrediente carnea de vită, nu puțini sunt cei care fac salata cu carne de pui, de porc sau chiar și fără carne.
Astăzi vă prezint o rețetă de salată de boeuf care este foarte bună pentru zilele de post.

Ingrediente:
4-5 cartofi
1-2 morcovi
jumătate de țelină
un sfert de cutie de mazăre
castraveciori murați sau murături (după gust)
gogoșari murați
200 g de soia fiartă dacă vreți un substituent pentru carne, însă salata este gustoasă și fără
1 sfert de cutie de ciuperci
sare
piper
muștar
maioneză de post
măsline, pătrunjel pentru ornat

Se fierb legumele în apă cu sare. După ce s-au răcit se taie mărunt, în cuburi mici.
Dacă puneți soia după ce o fierbeti separat si o lăsați să se răcească, scurgeți-o bine de apă, tăiați-o în cubulețe și adăugați-o peste restul legumelor.
Între timp tăiați mărunt și castraveciorii, gogoșarii și ciupercile. Adăugați și mazărea, o lingură de muștar, 200-300 g de maioneză de post, sare și piper după gust. 









Se amestecă ușor pentru a nu zdrobi legumele și se așează pe platouri. Se ornează după preferință și inspirație.