sâmbătă, 14 ianuarie 2012

GOGOȘI

Tare îmi mai era poftă de niște gogoși... așa că am căutat prin dulapuri să văd dacă am toate ingredientele și m-am apucat de treabă.

Ingrediente:
                   125 ml apă călduță

                   125 ml lapte călduț
                   60 gr unt topit
                   3 gălbenușuri
                   100 gr zahăr
                   2 pliculețe zahăr vanilat
                   1 pachețel drojdie uscată
                   500 gr făină
                   sare

Se pun toate ingredientele și se frământă bine timp de 10-15 minute, după care se lasă la dospit 60 de minute.
                                     
După ce a crescut aluatul, întindem foaia și tăiem diferite forme, apoi le lăsăm să se odihnească 30 de minute.

Le coacem în ulei încins până devin aurii. Puteți să le pudrați cu zahăr.
Iată ce a ieșit...
 

vineri, 13 ianuarie 2012

FRIPTURĂ DE CURCAN ÎN SOS

Ingrediente: 
                800 gr file curcan
                sare, piper, boia
                ulei
                2 linguri busuioc
                2 linguri suc lămâie
                3 căței usturoi
                200 ml vin alb
                pătrunjel
                cartofi

Se spală carnea și se porționează. Într-o tavă se pune puțin ulei, apoi carnea condimentată și se stropește cu suc de lămâie. Se adaugă vinul și cățeii de usturoi.
                                   
Cartofii se curăță și se taie cubulețe. Se așează în tavă peste carne.

Totul se dă la cuptor și se lasă până se înmoaie cartofii.

Poftă bună!

PS: Puteți să adăugați roșii cherry sau ardei, iar în loc de vin puteți folosi și supă de pasăre.

PUI CU FULGI DE PORUMB ȘI MAC

Ingrediente: 
                  12 copănele de pui
                  2-3 linguri miere
                  2-3 linguri muștar
                  o lingură boia dulce
                  2 ouă
                 70 gr fulgi de porumb
                 100 gr mac
                  sare, piper

Se spală pulpele de pui cu apă rece și se șterg cu un prosop de bucătărie.
Într-un castronel se amestecă mierea cu muștarul și boiaua. Se sărează și se piperează. Pulpele de pui se ung cu acest amestec și se lasă la rece peste noapte.

Pe o farfurie întinsă se amestecă fulgii de porumb, zdobiți, cu macul.
Copănelele se dau prin ou, apoi prin amestecul cu mac.
Se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt și se dau la cuptor pentru 40 de minute la 200°.
                                        

Se mănâncă cu cartofi natur sau orez.

PUI CU ȘUNCĂ ȘI CAȘCAVAL

Ingrediente: 
            3 bucați de piept pui
            2 morcovi
            4 ouă
            2 gogoșari roșii
           100 gr șuncă
           100 gr cașcaval
           1 lingură smântână
           4 linguri făină

Se fierbe pieptul de pui în apă cu sare, aproximativ 20 minute, împreună cu un morcov, după care se taie mărunt.
Gogoșarii, morcovul, șunca și cașcavalul se taie cubulețe sau mai ușor se dă prin robotul de bucătărie.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă cu puțină sare. Pieptul de pui se amestecă cu gălbenușurile, 4 linguri de făină, smântână, sare și piper. După aceea ce încorporează spuma de albușuri. De data asta am pus și o linguriță de muștar.
                                   
Tava se unge cu unt sau cu ulei și se toarnă compoziția de pui, apoi cea cu șuncă și cașcaval. Se pune la cuptor 50 minute la 150°.

                                   


PIEPT DE PUI CU MERE

Ingrediente:
            2 bucăți piept de pui
            3 mere
            2 linguri ulei
            50 gr unt
            50 ml vin alb
            1 lingură zahăr
            1/2 lingură făină
            2 linguri smântână
            sare, piper

Pipetul de pui se spală, se usucă și se taie bucățele. Se condimentează și se prăjește în ulei.

Merele se spală și se taie felii. Se călesc într-o tigaie încinsă cu unt.

Se adaugă pieptul de pui, vinul îndoit cu apă și se lasă să fiarbă înabușit la foc potrivit 5-10 min.

Într-un vas se caramelizează zahărul. Se stinge cu 3-4 linguri de apă fierbinte și se lasă pe foc până se dizolvă. Se amestecă cu făina dizolvată în puțină apă rece, apoi se toarnă peste mâncare și se lasă la fiert până se îngroașă sosul.

Se ia de pe foc, se drege cu smântână și se potrivește la gust cu sare și piper.

RASOL DE PUI

Ingrediente: 
            1 pui
            condimente
            usturoi
            1 linguriţă ulei
            cartofi

Se fierte puiul, se adaugă puţină sare, piper şi nişte pătrunjel. 

Când mai are aproape o jumătate de oră se adaugă şi cartofii întregi sau cubuleţe, cum preferaţi.
Între timp se prepară usturoiul cu puţină sare, ulei şi zeamă de la pui, în funcţie de cât de subţire vreţi să iasă. Se stinge cu puţin oţet sau zeamă de lămâie.

Pe lângă acestea am făcut şi o mămăliguţă.
                                                        


PULPE DE PUI CU PILAF

Ingrediente:
            4 pulpe de pui
            1 cană orez
            1 morcov
            condimente: sare, piper, boia
            busuioc, pătrunjel, mentă, vegeta, usturoi

Se spală pulpele de pui, se condimentează şi se bagă la cuptor.

Între timp se pune la fiert orezul şi i se dă gust adăugând vegeta, pătrunjel, busuioc şi puţină mentă.

Se serveşte cald cu salată sau murături.
O reţetă foarte simplă care nici nu durează foarte mult.

Pofta bună!

MUSACA DE CARTOFI CU LEGUME

Ingrediente: 
                 500 gr legume (puteți folosi și legume congelate sau din conservă)
                 1 kg cartofi
                 5-6 felii cașcaval
                 2 ouă
                 3-4 linguri smântână
                 condimente

Se unge o tavă cu unt și se așează un strat de cartofi tăiați rotund. Se pun legumele deasupra. Dacă folosiți legume congelate vă sfătuiesc să le fierbeți puțin înainte.
Peste legume se așează al doilea strat de cartofi. Se pun feliile de cașcaval și se condimentează.
                                       


Într-un castron bateți ouăle și adaugați smântâna. Amestecul îl turnați în tavă.
Se dă la cuptor la 170° aproximativ 1 oră.

PASTĂ DE AVOCADO

Ingrediente: 
                      2-3 avocado
                      2-3 căței de usturoi (nu foarte mari)
                      sare
                      lămâie

Se curăță avocado și usturoiul. Avocado se face pastă și se adaugă usturoiul pisat. Adăugați sare și zeama de la jumătate de lămâie. Cu pâine proaspătă este cel mai bun.
                                         


SALATĂ DE VINETE

Ingrediente:
                vinete
                1 ceapă mică
                maioneză
                sare

Astăzi vă propun o salată de vinete. Pentru că îmi era tare poftă, dar nici nu voiam să fac prea multă, am cumpărat 2 vinete, pe care le-am copt. 

După ce le-am curăţat, le-am tocat mărunt şi am adăugat ceapa tocată. Am adăugat nişte sare ( puteţi să puneţi după gust) şi apoi nişte maioneză.
                               


Şi uite aşa a ieşit o gustărică numai bună pentru 2 persoane. :)

QUICHE LORRAINE


Ingredinete: 
                2 tranşe jambon
                200 g kaizer
                4 ouă
                caşcaval ras
               150-200 g smântână
               1 cană lapte
               1 foaie de plăcintă sau foietaj

Se prajeste puţin kaizerul. Pe foaie se pune jambonul, kaizerul, apoi se presară caşcavalul ras.
 
Într-un bol se amestecă ouăle cu smântâna şi laptele. Compoziţia se răstoarnă în tavă peste celelalte componente.
                                          
Se dă la cuptor 45 min. 
 

PASTE CU BRÂNZĂ LA CUPTOR

Ingrediente: 
                 1 pachet spaghetti
                 500 g brânză
                 5 ouă
                 4-5 linguri zahăr
                 1 plic zahăr vanilat
                 rom, unt

Mai întâi se fierb pastele. 

Apoi 4 ouă se amestecă cu brânza, zahărul vanilat, romul şi cele 5 lg. de zahăr, apoi cu pastele.
 
Se unge o tavă cu unt şi se toarnă umplutura. Deasupra se pune un ou bătut sau niste bucăţele de unt.

Se dă la cuptor 30-35 min.

OUĂ MILANEZE

Ingrediente: 
                 4-5 ouă
                 300 gr ca
şcaval
                 sare
                 piper
                100 gr sm
ântână
                50 gr unt

Se ia un vas incasabil, se unge cu un strat gros de unt şi apoi se aşează un strat gros de caşcaval ras. 
 
Se sparg ouăle şi li se dă drumul uşor peste caşcaval, la distanţă unul de altul.

Se amestecă smântâna cu sare şi piper şi se toarnă printre ouă, iar deasupra se presară alt strat de caşcaval şi se pune în cuptor să se coacă.
 

TOBĂ

Ingrediente: 
                  un stomac porc
                  1/2 cap porc cu ureche
                  1/2 ficat porc
                   rinichii
                  2 fâșii de șoric de aproximativ 10 cm lungime
                  300 gr mușchi de porc
                  splina

Se spală carnea și se pune la fiert. Se adaugă 5 foi de dafin, sare după gust, piper boabe și un ardei iute roșu.
Când carnea se desface de pe os se scoate și se toacă mărunt. Se condimentează după gust.

Se curăță stomacul și se spală bine cu apă cu sare. Se umple cu carne și apoi se coase. Ca să nu avem surprize la fiert sromacul se pune într-un ciorap.

În apa în care am fiert carnea se pune stomacul umplut și se înțeapă cu o scobitoare ca să nu pocnească. Se fierte 15-20 minute.

Se scoate, se pune între două tocătoare și se presează.