vineri, 27 ianuarie 2012

CUBURI CU NUCA ȘI COCOS

Ingrediente:
           blat:     2 ouă
                        150 gr zahăr
                         3 linguri miere
                        100 ml ulei
                        scorțișoară
                        1 praf de copt
                        500 gr făină
           sirop:     200 ml lapte cald
                           cacao
                           puțin zahăr
                           nucă măcinată
                           nucă de cocos

Se amestecă ouăle cu mierea, zahărul, uleiul și scorțișoara. Se adaugă praful de copt dizolvat în lapte cald și apoi făina. Se pune la cuptor 30-40 de minute la 180°. Se lasă să se răcească și se taie cubulețe.
 


Într-un bol se amestecă laptele cald cu cacao și puțin zahăr. În alt bol nuca măcinată și nuca de cocos.
 


Se înmoaie cuburile în cacao cu lapte și se dau prin amestecul de nucă și cocos.

joi, 26 ianuarie 2012

TOCANĂ DE VITĂ

Ingrediente:
           1,250 gr carne vită
           1 pahar vin alb
           1 ceapă
           1 dovlecel
           50 gr unt
           50 gr făină
           condimente
          1 lămâie
           bulion

Puneți bucățile de carne într-o oală și acoperiți cu apă. Adăugați vinul, dovlecelul tăiat și condimentele. La fierbere puneți și o lămâie tăiată. Lăsați să fiarbă încet aproximativ 2 ore.

După ce au fiert scoteți bucățile de carne și de dovlecel.
Ceapa se călește în unt și se adaugă făina. Se amestecă bine câteva momente pe foc.
Puneți bucățile de carne și dovlecelul în sos și lăsați să fiarbă la foc potrivit încă 10 minute. Adăugați 2 lingurițe de bulion.

miercuri, 25 ianuarie 2012

MACARONS CU DULCEAȚĂ

Sunt atât de apreciate în Franța încât m-am gândit că ar trebui să le încerc și eu. Mi-au dat ceva bătăi de cap :)

Ingrediente:
        33 gr pudră migdale
        75 gr zahăr pudră
        1 albuș de ou măricel
        17 gr zahăr tos
        10 picături colorant
        dulceață

Se scoate albușul cu o zi înainte și se lasă într-o cană acoperită.
Se macină bine amestecul de zahăr și migdale și apoi se cerne.
Se bate albușul iar când devine spumos se adaugă tot zahărul dintr-o dată.

Se adaugă amestecul de migdale și zahăr și se amestecă ușor cu o spatulă. Se amestecă până aluatul devine mai gros.

Se amestecă o lingură de aluat cu colorant apoi se adaugă în bezea.
Pe o tavă se pune hârtie de copt și puteți începe să formați fiecare macaron. Lăsați aluatul să se usuce cam 30 de minute. Ar trebui să iasă rotunde, dar pentru prima dată cred că e bine și așa. Promit că o să mă străduiesc mai mult data viitoare. :)

Încălziți cuptorul la 150° și puneți tava la cuptor pentru 12 minute. La copt se mai duce din culoare.
Se grupează câte doi, pe unul se pune dulceață și se lipește cu celălalt.
Cam așa ar trebui să iasă...

marți, 24 ianuarie 2012

CIORBĂ CU CARNE DE VITĂ

Ingrediente: 
            500 gr carne de vită
            2 cepe
            2 morcovi
           1 rădăcină pătrunjel
           1 rădăcină păstârnac
           1 țelină mică
           4 cartofi
           1 litru borș
           1 legătură pătrunjel
           sare, piper

Carnea de vită se spală, se taie cubulețe și se pune la fiert în apă cu puțină sare.

Între timp se taie cubulețe ceapa, morcovul, pătrunjelul, țelina și păstârnacul și se pun la fiert.

Lăsați să fiarbă 30 de minute după care adăugați cartofii și carnea de vită.
După ce au fiert bine toate ingredientele se adaugă borșul și pătrunjelul tocat mărunt și se mai lasă să fiarbă 10 minute.
Potriviți la gust cu sare și piper iar apoi ciorba este gata pentru a fi servită.
Dacă vreți puteți adăuga 2 lingurițe de bulion sau niște suc de roșii.

luni, 23 ianuarie 2012

CIORBĂ DE LEGUME

Ingrediente:  
            1-2 morcovi
             2-3 cartofi
            1 dovlecel
            1 păstârnac
             2 ardei grași
            1-2 cepe
            delikat
            pătrunjel verde
            sare, piper
            borș
            suc de roșii sau bulion

Tocăm ceapa mărunt. Morcovii, cartofii, dovlecelul, păstârnacul și ardeii îi tăiem cubulețe.

Într-o oală punem apă, adăugăm legumele și lăsăm să fiarbă până ce acestea sunt gata. Se adaugă delikatul.

Spre sfârșit se pune pătrunjelul, bulionul și borșul, apoi se mai lasă să dea în câteva clocote.

Se sărează și se pierează după gust.

PRĂJITURĂ CU NUCĂ

Ingrediente:
       *blat: 6 ouă
                  1 plic zahăr vanilat
                  100 gr zahăr
                  150 gr nucă măcinată
                  35 gr făină
                  1 plic praf de copt
       *cremă:  200 gr unt
                       100 gr zahăr
                       3 plicuri cafea ness
                       2 gălbenușuri
                       75 gr nucă măcinată
        *glazură: lapte
                        ciocolată

Pentru blat se bat albușurile cu zahărul și zahărul vanilat. Se pun gălbenușurile, praful de copt și pe urmă făina. La urmă se adaugă nuca măcinată și se dă la cuptor 30 de minute la 180°.
       

La cremă se amestecă untul cu zahărul, se adaugă cafeaua, gălbenușurile și pe urmă nucile măcinate. Se întinde peste blatul rece.

Ciocolata se topește în lapte până devine pastă și se pune peste prăjitură.
Se decorează cu jumătăți de nuci și se pune la frigider până se întărește.