La
început coliva a servit ca hrană, iar mai apoi la pomenirea
morţilor după tradiții
care
existau deja în lumea păgână a timpului.
Coliva,
făcută din grâu fiert, îndulcită cu miere sau cu zahăr,
închipuie însuşi trupul mortului iar
dulciurile
şi ingredientele care intră în compoziţia colivei reprezintă
virtuţile sfinţilor sau ale răposaţilor pomeniţi.
Coliva
a fost introdusă în practica Bisericii după minunea Sfântului
Teodor Tiron, săvârșită la 50 de ani după moartea sfântului, în
vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363) care, dorind să-i
batjocorească pe creștini, a dat ordin guvernatorului orașului
Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de
alimente cu sângele jertfit idolilor. Sfântul Teodor, apărându-i
în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a
poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din
piață, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva).
Ingrediente:
1 kg arpacaș
4 l apă
500 gr zahăr
500 gr nucă
2-3 fiole rom
sare
10 linguri biscuiți măcinați
2 linguri cacao
Arpacașul se spală cam de 9 ori în apă rece și apoi se pune la fiert într-o oală mare plină cu apă unde va sta cel puțin o oră. Din când în când se mai amestecă ca să nu se prindă.
4 l apă
500 gr zahăr
500 gr nucă
2-3 fiole rom
sare
10 linguri biscuiți măcinați
2 linguri cacao
Arpacașul se spală cam de 9 ori în apă rece și apoi se pune la fiert într-o oală mare plină cu apă unde va sta cel puțin o oră. Din când în când se mai amestecă ca să nu se prindă.
Vă
dați
seama că
arpacașul
este gata atunci când
vedeți
că
bobul este înflorit
bine. În
acest moment oprim focul, adăugăm
sarea, zahărul
și
amestecăm
bine.
După
ce s-a răcit
punem romul și
nucile. Se amestecă
toate ingredientele până
se omogenizează.
Compoziția o așezăm pe un platou, o modelăm uniform și deasupra presărăm biscuiții măcinați. Cu cacao puteți face diferite forme pe colivă sau doar o ornați cu bomboane.
Compoziția o așezăm pe un platou, o modelăm uniform și deasupra presărăm biscuiții măcinați. Cu cacao puteți face diferite forme pe colivă sau doar o ornați cu bomboane.