Și pentru că astăzi sunt prăznuiți cei 40 de
Mucenici nu putea trece ziua fără să fac niște mucenici
moldovenești cu multă nucă. :)
În
credința populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor,
lăsând loc zilelor moșilor. Sărbătoarea
populară
a mucenicilor marchează
începutul
anului agrar, celebrat la echinocțiul
de primăvară,
hotar între
iarnă
și
vară,
între
zilele aprige ale Dochiei și
zilele călduroase
ale Moșilor.
Ingrediente:
* aluat: 500-600 gr făină
1
plic drojdie uscată
125
ml lapte (pentru varianta de post se înlocuiește laptele cu apă)
125
ml apă
150
gr zahăr
1
ou (fără ou la varianta de post)
80
gr unt (pentru varianta de post se pune ulei)
sare
* pentru uns înainte de a-i băga la cuptor: 50 ml
lapte
1 gălbenuș
* pentru varianta de post îi puteți unge cu un sirop
făcut din apă și zahăr
Într-un castron puneți făina, adăugați drojdia,
zahărul, sarea, oul, untul, laptele și apa și frământați
aproximativ 20-30 de minute. După ce am frământat punem aluatul la
dospit pentru 1 oră.
Luăm câte o bucată de aluat, o rulăm pe suprafața
de lucru până obținem un rulou lung, subțire de aproximativ 50
cm. Ruloul îl îndoim în două și îl împletim. Formăm un cerc,
unind capetele și apoi îl încolăcim în formă de opt.