vineri, 9 martie 2012

MUCENICI MOLDOVENEȘTI

Și pentru că astăzi sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici nu putea trece ziua fără să fac niște mucenici moldovenești cu multă nucă. :)
În credința populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lăsând loc zilelor moșilor. Sărbătoarea populară a mucenicilor marchează începutul anului agrar, celebrat la echinocțiul de primăvară, hotar între iarnă și vară, între zilele aprige ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor.

Ingrediente:
* aluat:    500-600 gr făină
               1 plic drojdie uscată
               125 ml lapte (pentru varianta de post se înlocuiește laptele cu apă)
               125 ml apă
               150 gr zahăr
               1 ou (fără ou la varianta de post)
               80 gr unt (pentru varianta de post se pune ulei)
               sare
* pentru uns înainte de a-i băga la cuptor: 50 ml lapte
                                                                       1 gălbenuș
* pentru varianta de post îi puteți unge cu un sirop făcut din apă și zahăr

Într-un castron puneți făina, adăugați drojdia, zahărul, sarea, oul, untul, laptele și apa și frământați aproximativ 20-30 de minute. După ce am frământat punem aluatul la dospit pentru 1 oră.
Luăm câte o bucată de aluat, o rulăm pe suprafața de lucru până obținem un rulou lung, subțire de aproximativ 50 cm. Ruloul îl îndoim în două și îl împletim. Formăm un cerc, unind capetele și apoi îl încolăcim în formă de opt.
Mucenicii astfel obținuți se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut încă 1 oră.
 

Ungem mucenicii și îi punem în cuptor pentru 15-20 de minute până se rumenesc.
Când îi scoatem îi ungem cu miere și presărăm nucă.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu