miercuri, 20 februarie 2013

FRIPTURĂ DE VITĂ CU SOS DE BOABE DE PIPER


Ingrediente:

carne de vită (între 200 și 400 gr fiecare bucată)
- sare
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1/4 cană de boabe de piper proaspăt zdrobite
- 1/4 cană de ceapă verde tăiată mărunt
- 1/4 cană de cognac
- 1 cană de supă de vită
- 1/4 cană de frișcă neîndulcită
- 1/4 cană pătrunjel tocat

Fiecare bucată se taie între 2 și 4 cm în fucție de cum vă place făcută (în sânge sau mai puțin). Se sărează pe ambele părți fiecare bucată de carne și se lasă să se odihnească 30 de minute. Bucățile de carne se pun pe un servețel de hârtie pe fiecare parte până ce sunt uscate.
Se prăjește carnea într-o tigaie în care s-a încălzit în prealabil uleiul de floare - la foc tare. Se prăjește fiecare bucată pe o parte, la foc tare, aproximativ 4 minute, apoi se întoarce pe cealaltă parte și se mai prăjește la foc mediu în funcție de cât o doriți de roșie înăuntru, încă 5 - 6 minute.
Se ia de pe foc și se acoperă cu folie de aluminiu. Se presară o porție generoasă de piper zdrobit pe fiecare parte a cărnii. Se păstrează la cald până facem sosul de piper.
Sosul e simplu. Într-o tigaie se pune ceapa tăiată și se amesteca. Se adaugă cognacul și se mai fierbe 3 minute. Adăugăm supa de vită și fierbem 4-5 minute până sosul scade. Punem frișca neîndulcită și mai fierbem 3 minute. La sfârșit luăm de pe aragaz sosul și adăugăm sare, pătrunjel și piperul rămas.
Ca și garnitură putem pune legume și cartofi copți.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu